Tuesday, December 25, 2012

"127 tundi vangis kaljulõhes" - Aron Ralston

101.

Pealkiri: "127 tundi vangis kaljulõhes"

Autor: Aron Ralston

Leheküljed: 352

Sisu: «127 tundi vangis kaljulõhes» on Aron Ralstoni esimene raamat, mille põhjal valmis 2010. aastal ka film «127 tundi». Inimtühjal Utah' kanjonitemaal matkates tundis Aron Ralston end alati täiesti koduselt.
Ent ühel päeval, sügavas ja kitsas kanjonilõhes, naelutas liikuma hakanud 800-naelane kaljurahn Aroni parema käe ja randme vastu kanjoni seina. Ta heitis kõrvale ühe pääsemisvõimaluse teise järel. Siis aga andis sünge selgushetk talle mõtte rahnust pääsemiseks ning ühe kõige meeleheitlikuma teo sooritamiseks, mida inimene on suuteline ette kujutama.
Pärast raamatus kirjeldatud sündmusi on Aron Ralston jätkanud ronimist Colorado viiekümne üheksal üle 14 000 jala küündiva kõrgusega tippudel, tehes seda üksinda ja talvel.

Enda arvamus: Mäletan, et tahtsin seda filmi väga kinno vaatama minna, kuid nagu ikka - midagi tuli ette. Seepärast olin päris suures vaimustuses, kui seda sama raamatud raamatukogus vedelemas nägin. Ja tõepoolest oli see vaimustus ka õigustatud, sest lisaks ronimisoskusele, on Aron´il ka ilmselge kirjanikuanne.
Lisaks loole, kuidas Aron veetis kaljulõhes vangis 127 tundi, võitles vee- ja toidupuudusega ja proovis igal viisil oma elu päästa, on raamatus veel ka lugusid teistest Aron´iga juhtunud asjadest. Näiteks saab lugeda laviini alla jäämisest ja võitlusest karuga.
Loomulikult on kõige põnevam ikkagi kanjonis toimuv. Ausalt öeldes ei suutnud mina kuni lõpuni ikkagi uskuda, et üks inimene on millekski selliseks ellujäämise nimel võimeline...
Raamatus on ka pildid, mis Aron iseendast tegi lõksus olles ja need annavad kogu emotsiooni ja lugu veelgi paremini edasi.

Hinnang: 10/10


No comments:

Post a Comment