Monday, November 4, 2013

"Diego ja Frida" - Jean Marie Gustave Le Clézio

77.

Pealkiri: "Diego ja Frida"

Autor: Jean Marie Gustave Le Clézio

Leheküljed: 240

Raamatu tagakaanelt: Mehhiko kuulsa kunstnikepaari Diego Rivera ja Frida Kahlo elu ja armastuse lugu, milles on põimunud kunst, kirg, usk revolutsiooni, armastus Mehhiko ja selle indiaani-mineviku vastu.
Viimastel aastakümnetel on tuntust kogunud eriti Frida, kelle valu ja üksinduse suurus peegeldub ka tema vapustavalt avameelsetel maalidel.

Enda arvamus: Frida Kahlo võlus mind juba päris ammu. Oma omapärase välimuse ja originaalse kunstiga jääb see naine koheselt silma. Just seepärast hõiskasingi rõõmust, kui raamatukogus seda raamatut nägin.
Diego Riverat teadsin varem ainult nimepoolest, ei teadnud ma midagi tema maalidest ega isegi välimusest. Raamatut lugedes tundus selline enesekeskne, kuid heasüdamlik sell, kes tegelikult kellelegi haiget teha ei soovi, aga noh... juhtub. Frida oli hämmastavalt tugev naine, kes lisaks füüsilistele piinadele pidi kannatama ka vaimsete käes. Mulle meeldib, kuidas raamatus on kirjeldatud, kuidas Frida elu ja maalid omavahel seotud on.
Mehhiko ise mõjub mulle alati kuidagi depressiivselt. Ma ei oska seda kirjeldada, aga miskipärast kõik info, mis raamatus Mehhiko kohta oli, pani mind mõtlema, et pole imestada, et inimesed seal just kuigi õnnelikud polnud.
Kriitikaks ütleksin nii palju, et minu arvates oli kohati raamat liiga keeruliseks aetud. Veider lause ülesehitus võiks pigem jääda ikkagi ilukirjanduslikku raamatusse kui eluloosse. Järjekordselt oli selline tunne, et vahepeal ajas autor mingit suvalist teksti, et raamat paksem tuleks.
Igatahes väga inspireeriv lugu omanäolistest kunstnikest.

Hinnang: 7/10


No comments:

Post a Comment