Wednesday, April 24, 2013

"India joogide maailmavaate alused" - Joogi Ramatšaraka

20.

Pealkiri: "India joogide maailmavaate alused"

Autor: Joogi Ramatšaraka

Leheküljed: 196

Raamatu tagakaanelt: Inimene on palju keerulisem olend, kui seda harilikult arvatakse. Tal on mitte ainult keha ja hing, vaid ta on peale selle veel vaim, kellel on hing, mis ilmutab ennast mitmes vormis ehk teadvuse kandjas. Need kandjad koosnevad erineva tihedusega ainest. Füüsiline keha on inimese ilmutumise madalaim vorm, madalaim kandja. Erinevad kandjad on teadvuse ilmutumiseks erinevatel tasanditel: füüsilisel tasandil, astraaltasandil jne.
Inimese tegelik «Mina» on puhas vaim, säde jumalikust leegist. See vaim on suletud nagu mitmesse kesta, mis takistavad tema täielikku ja vaba väljendumist. Sedamööda, kuidas inimene jõuab oma arengus kõrgemale, läheb tema teadvus madalamatelt tasemetelt üle kõrgematele ja ta hakkab üha rohkem tajuma oma kõrgemat loomust.

Enda arvamus: Raamatus peatutakse paljudel tähtsatel teemadel - hing, sünd, surm, vaimumaailm, missioon elus jms. Minu jaoks oli huvitav, et see raamat ei üllatanud mind eriliselt - omasin juba ise varasemast ajast väga sarnast maailmapilti ja tundsin igast loengust iseenda ära. Kõige enam meeldis mulle tõsiasi, et ei soovitud mingit maailmavaadet kellelegi peale suruda, vaid oli selgelt öeldud: "Usu, mis tundub sulle usutav, ja lase uskumatul minna." Ehk ainuke miinuspunkt tuleb "lääne-maailma" liigse kritiseerimise ja isegi narrimise eest. Eks ta on ju tõsi, et kõik läänelik on jube võlts ja üldse mitte vaimne, aga minu jaoks on ikkagi sedasort narrimine veider... eriti sellise maailmavaate juures, mis muidu minu omaga 99% klapib.
Soovitan kõigil lugeda. See raamat võib olla abiks nö iseenda leidmisel.

Hinnang: 10/10




1 comment: