Wednesday, April 24, 2013

"Maria Stuart" - Stefan Sweig

19.

Pealkiri: "Maria Stuart"

Autor: Stefan Sweig

Leheküljed: 367

Sisu: Paeluv ajalooline lugu Šotimaa kuninganna Maria Stuartist, kes sai kuningannaks kõigest 6 päevaselt. Oma noorusaastad veetis ta Prantsusmaal, kuid kui tema abikaasa suri, kadus ka veel lapseohtu Marial käest Prantsuse troon ning ta pidi naasema Šotimaale. Sellest ajast peale algas armutu võitlus kahe kuninganna, Maria Stuarti ja Elizabeth I, vahel. Mariale sai saatuslikuks armastus ning see sama naine, kes teda kõikides ülespuhutud kirjades õeks kutsunud oli, lasi ta mõrvata...

Enda arvamus: Mulle tohutult meeldivad lood vanadest kuningannatest. Need panevad mind mõtlema. Kõik need inimesed on troonile pääsenud lihtsalt sellepärast, et nad sündisid "õigetele vanematele", kuid kedagi ei huvitanud nende sobivus valitsemiseks. Kahtlemata on rumalus anda riik ja selle rahva saatus rumalate või hullumeelsete kätte, kellel on ainult üks õigustus - ma sündisin kuningaks/kuningannaks.
Samuti on veider mõelda, et väikesed tüdrukud ikka unistavad, et nad on printsessid. Samas ajaloo suurimate printsesside-kuningannade eluke ei olnud kerge ning suurem osa neist on lõpetanud tapalavadel lihtsalt sellepärast, et ka nemad on inimesed ja ka nendel on oma isiklikud huvid.
Minu arvates oli selle teose juures huvitav just kahe valitseva naise oma vaheline rivaalitsemine. Kusjuures mõlemad naised olid tohutult erinevad, kuid käitusid üksteisega väga eeskujulikult ja lugupidavalt. Raske on öelda, kes on selles loos süüdi või kes valesti tegi. Fakt on, et nad olid lihtsalt kaks naist, kellel läks kogu olukord üle käte.

Hinnang: 9/10


No comments:

Post a Comment