Friday, March 8, 2013

"Välised" - Scott Westerfeld

12.

Pealkiri: "Välised"

Autor: Scott Westerfeld

Leheküljed: 408

Sisu: Aya Fuse elab linnas, kus kõik sõltub kuulsusest. Näotaseme ja punktide eest saab kõik eluks vajaliku. Aya vend on väga kuulus ning ka Aya ei soovi midagi rohkem, kui näha ennast tuhande kuulsama inimese seas. Tüdruk otsustab salaja teha loo Sly tüdrukutest - hullumeelsetest, kes ei kohku tagasi ühegi triki ees. Saatuse tahtel peab Aya ise tüdrukutega liituma ja nende hullumeelseid trikke kaasa tegema. Arvates, et ta on hakkama saanud põneva looga rongi katusel sõitmisest, satub Aya hoopis millegi huvitavama otsa. Nimelt on tunnelis, mille rong läbib, kahtlane uks ja seal laaditakse maha väga veidrat kaupa ning seda kõike korraldavad väga veidra välimusega olendid. Aya "tõukab" loo olenditest, kes üritavad maailma hävitada ning saavutab kuulsusedetabelis koha kahekümne kõige kuulsama inimese seas, kuid nüüd on tüdruku elu ohus - teda ajavad taga need samad kahtlased olendid... Appi tõttab Tally Youngblood, maailma kõige kuulsam inimene ja tüdruk, kes mõni aeg tagasi päästis maailma "Ilusate" loodud süsteemist.

Raamatu tagakaanelt: Scott Westerfeldi «Inetutega» alanud sarja viimases raamatus on endine režiim langenud, kedagi ei tehta enam ilusaks udupeaks ja Tally on läinud elama vabasse loodusesse. Maailm on muutunud ning autor näitab, milliseks. Raamatu peateemaks on ilukultuse asemel kuulsusekultus. Peategelane Aya Fuse elab Jaapanis, kus hakatakse uuesti avastama kunagisi tavasid ja kultuuri – teetseremooniat, mangat – aga kõige tähtsam selles ühiskonnas on kuulsus. See, kui kuulus sa oled, määrab kõik – sellest sõltub sinu staatus ja see, kui kaugele sa elus jõuad. Aya ei ole eriti heas seisus, kuid siis kohtub ta tüdrukute kambaga, kelle eesmärgiks ongi võimalikult vähese kuulsusega elada. Aya otsustab kirjutada neist loo ning liitub sel eesmärgil kambaga. Selgub aga, et ta avastab palju rohkem, kui ta oodanud oli…

Enda arvamus: See raamatusari on üks minu tõeline lemmik. Ma olen ka varem mitmeid kordi maininud, et tegu on äärmiselt sügavamõttelise noorteromaaniga, mis paneb proovile meie väärtushinnangud ja kogu süsteemi, milles me elame.
Minu meelest oli tohutult äge, et tegevus toimus Ameerika asemel hoopis Jaapanis. Kuigi midagi väga jaapanliku raamatus ei toimunud, oli tore mõelda, et peategelane on jaapanlane. Lihtsalt midagi teistsugust.
Lugesin selle paari tunniga läbi ja see tähendab tavaliselt seda, et raamat on ülihea või ülihalb. See kord ei tähendanud, sest emotsioonid jäid üsna keskpäraseks. Võib-olla just sellepärast, et lootsin sellest raamatust tohutult palju.
Kahjuks oli see sarja kõige nõrgem raamat. Just lõpplahenduse pärast, mis oli suhteliselt igav ja mitte midagi ütlev. Tundus taaskord, et alguses venitatakse kogu looga tohutult ja siis saabub liiga järsult lõpp. Sellisel juhul oleks võinud see lõpp vähemalt üllatav olla.

Hinnang: 7/10



No comments:

Post a Comment