Tuesday, August 27, 2013

"Hollywood" - Charles Bukowski

59.

Pealkiri: "Hollywood"

Autor: Charles Bukowski

Leheküljed: 284

Raamatu tagakaanelt: Chinaski elu on just rahulikku rööpasse saanud, kirjutamine, tore naine ja hipodroom sisustavad kenasti ta päevi. Siis aga helistab filmirežissöör Jon Pinchot ja teeb ettepaneku kirjutada stsenaarium. Selle afääriga nõustumine tõmbab Hanki tema jaoks täiesti uude maailma, seiklusse, millega kaasneb kolimine, uus auto, väga palju sekeldusi ja veidraid filmiinimesi.
«Hollywood» on irooniline pilguheit Hollywoodi võlumaailma, selle narridele ja narrikestele. Nagu Bukowski romaanid enamasti, põhineb see loomulikult reaalsetel sündmustel ja isikutel autori elust: film, mille tegemisest raamatus juttu, «Baarikärbes», vändati aastal 1987, režissööriks Barbet Schroeder ning peaosades Mickey Rourke ja Faye Dunaway.

Enda arvamus: Kuidas ma avastasin Bukowski? Veetsin aega sellisel veebilehel nagu Tumblr, kui tema tsitaate igast kaarest ilmuma hakkas. Ja need tsitaadid meeldisid mulle väga. Niisiis guugeldasin ma tema nime ja paar nädalat hiljem laenutasin raamatu.
Alguses oli mul miskipärast selline tunne, et Bukowski on sarnane Remarque´iga, kuid tegelikult on täpselt vastupidi. Vähemalt nende kirjutised on väga-väga erinevad (kuid ometigi tekitavad minus sarnaseid tundeid).
Raamat on kergelt loetav, natukene ropp ja täidetud kergelt veidra huumoriga (mis mulle väga meeldib). Pole midagi imestada, kui suvaline dialoog sind naerust nutma paneb. See ilmselt ongi Bukowski eesmärk.
Vahel tekib tunne, et kuidas sellise raamatu autor on öelnud nii imelise asju... ja siis kirjutanud midagi sellist.
"Hollywood" on natukene nagu need raamatud, mida kingitakse vallalistele meestele sünnipäevaks või pandakse wc-sse, sest see on ainus koht, kus keegi sellest huvituda võiks.
Tegelikult mulle meeldis - hea huumor, head mõtteterad ja läbi kogu veidruse oli see ikkagi omamoodi eluline ja loogiline.
Lugemiseks kulus umbes kaks tundi.

Hinnang: 8/10



No comments:

Post a Comment