Tuesday, April 9, 2013

"Du Barry" - Jacques de Saint-Victor

17.

Pealkiri: "Du Barry"

Autor: Jacques de Saint-Victor

Leheküljed: 400

Sisu: Kuningas Louis XV teine kuulsaim armuke Madame Du Barry pääses kuningalossi sõnaotsesesmõttes tänavalt. Vaesesse perekonda sündinud ja endale mitte kuigi sündsalt leiba teeninud naine sokutati õukonda omakasupüüdlikkel eesmärkidel. Keegi ei uskunud, et naine võiks Louis XV juurde kauemaks pidama jääda. Tõsi, Du Barry aeg õukonnas ei kestnud pikalt, kuid need viis aastat olid täis luksust, imetlust, kadedust, meelelahutust, kuid ka tõelist armastust. Pärast kuninga surma ja Marie-Antoinette troonile astumist pagendati Du Barry õukonnast, kuid tema lõpp ei erinenud siiski kuidagi pagendaja ja tolle abikaasa lõpust.

Raamatu tagakaanelt: Kuningas Louis XV kahest kuulsast metressist on krahvinna du Barry (1743-1793) jäänud Madame Pompadouri varju, kuid sama tähelepanuväärne oli temagi saatus.
Erakordne oli nii tolle silmapaistmatu õmblejanna ja munga armastuse viljana sündinud tütarlapse särav tähelend kõrgustesse kui ka surm tapalaval. Kauni neiu õrna hinge kasutas ära paadunud elumees ja kupeldaja krahv du Barry, kes naitis ta oma äbarikust vennaga, et teda sel teel kuninga voodisse sokutada.
Oma hiilgepäevadel andis Madame du Barry tooni kogu Euroopa moemaailmas ning oli kunsti ja kirjanduse helde soosija

Enda arvamus: Ma arvan, et lugedes ajalugu-elulugu, võtab nii autor kui ka lugeja endale seisukoha, millest on raske taganeda. Kui ma lugesin "Marie-Antoinette´i", siis üritas tolle raamatu autor naisest väga head muljet jätta. Autori mõtetest oli näha, et tema poolehoid kuulus kohe kindlasti Prantsusmaa kuulsamaile kuningannale. Kui ma lugesin "Du Barry´t", märkasin sama asja. Ükskõik, mis olukord ka polnud, jättis autor Du Barryst äärmiselt hea mulje, üritades sopaga üle valada teisi tegelasi.
Ka mina ei osanud olla erapooletu, sest minu huvi-tähelepanu-kiindumus on väga kaua aega kuulunud just nimelt Marie-Antoinette´le ja sellest taganeda on raske. Tunnistan, et pidasin raamatus kõige huvitavamateks kohtadeks just neid, kus ka tema mängus oli ja otsisin paaniliselt kuninganna nime.
See ei tähenda nagu oleks Du Barry enda elu ebahuvitavam olnud. Kindlasti mitte! Minu jaoks on tegu ühe põnevama ajastuga üldse ning Du Barry näol oli tegu väga omapärase, tugeva, kuid ka naiivse naisterahvaga, kelle suurim õnn muutus lõpuks suurimaks õnnetuseks.
Ma kiidan väga, kuidas raamat kirjutatud oli. Jällegi põnevalt, mitte kuivalt.

Hinnang: 10/10


No comments:

Post a Comment