Tuesday, April 10, 2012

"Kunst" - Robert Cumming

28.

Pealkiri: "Kunst"

Autor: Robert Cumming

Leheküljed: 512

Sisu: Käesolev rikkalikult illustreeritud teatmeteos on mõeldud kunstisõbrale heaks kaaslaseks ning praktiliseks abistajaks Lääne kunsti avastamisel ja hindamisel kunstimuuseumides ja galeriides. Põnevad interpretatsioonid ja täpsed selgitused avavad kuulsate teoste peidetud tähendused ja sümbolid. Raamat sisaldab fakte ja ülevaateid tuntumatest autoritest läbi sajandite Fra Angelicost Zurbaráni, da Vincist Damien Hirstini. Tuuakse väljapaistvaid näiteid eri žanritest – kuidas need meistriteosed on loodud ja kus neid näha saab. Lisaks sisaldab teos ülevaated kunstivooludest ja eri stiilidest alates antiigist kuni kontseptuaalse kunstini. Raamatu autor Robert Cumming – populaarne kunstiraamatute autor ja kunstikriitik on kunstigaleriides töötades tähele pannud, et ikka ja jälle küsivad näituste külastajad nelja põhilist küsimust:
1) Mida ma peaksin vaatama? Mis on Picasso, Rembrandti, Raffaeli, Turneri jt iseärasused?
2) Mis pildil toimub? Kes on Herakles? Mis on «Tarkade kummardamine»? Kas see suur punane ruut tähendab midagi?
3) Palju pilt maksab? Kas ma vaatan tuhandeid või miljoneid maksvat teost?
 4) On see ka hea töö? Ja – tellisehunniku või tegemata voodi ees seistes – kas mind lollitatakse?
Käesolevas raamatus ongi Robert Cumming püüdnud vastata neile neljale küsimusele, ta osutab tunnusjoontele, mis on kunstimaailma oluliste teoste vaatamise juhtnööriks, räägib kunstiteoste rekordhindadest ja sisendab lugejale julgust uskuda seda, mida ta näeb, mitte seda, mida talle öeldakse.

Enda arvamus: Tegelikult on see vist selline raamat, mida niisama ei loeta, vaid laenutatakse raamatukogust referaadi tegemiseks vms, aga mina lugesin küll huviga lihtsalt niisama. Tõenäoliselt saab selle raamatuga iga kunstivõhik teada enamvähem kõigest seoses kunstiga, mida üldse võimalik. Väga põhjalik, palju pilte maalidest ja skulptuuridest, kergesti arusaadav. Minu jaoks oli väga põnev lugemine, kuigi kunstnikest jäid mulle meelde ikkagi, vaid need, keda juba varasemast ajast tean - Warhol, Monet, Manet, Rembrandt, Da Vinci ja veel mõned. Aga kui kellegil on vaja kiiresti ennast kunstiga harida, on see raamat parim valik.

Hinnang: 10/10



No comments:

Post a Comment