Tuesday, January 15, 2013

"Skandaali hingus" - Sandra Brown

4.

Pealkiri: "Skandaali hingus"

Autor: Sandra Brown

Leheküljed: 453

Sisu: Jade Sperry elu on üsna ideaalne - kena välimus, head õpitulemused, suurepärane poiss-sõber ja tore parim sõbranna. Ainus, mis tema maailma veidi varjutab on Neal Patchetti, tema kamba ja isa ülemvõim kogu linnas. Asjad lähevad aga järjest hullemaks, sest Neal on Jade armunud ega suuda uskuda, et tüdruk teda ei salli. Kätemaksuks otsustab Neal ühel vihmasel õhtul Jade vägistada koos oma kahe alamast sõbraga. Vägistamine aga kohtusse ei jõuagi, Jade on häbistatud seisuses ja linn mätsib kogu asja kinni.
Aastaid hiljem tuleb Jade Sperry tagasi - kätte maksma. Ta kavatseb murda Patchettite ülemvõimu linnas. Temaga on kaasas vägistamise tulemusel saadud poeg Graham ja naine, keda ta võtab kui ema. Lisaks sellele tutvub ta mehega, kellel on potentsiaali Jade´s jälle naiselikud tunded esile kutsuda...

Raamatu tagakaanelt: Ühel vihmasel õhtul pidi Jade Sperry kolme kohaliku võllaroa käte läbi üle elama noore naise jubedaima õudusunenäo. Nooruslikest ideaalidest ilma jäetud ning skandaali ja tragöödia keskele sattunud Jade põgenes nii kiiresti ja kaugele kui võimalik. Kuid ta ei unustanud kunagi unist linnakest, kus iga mees, naine ja laps sõltus ühest rikkast perekonnast...
...Ning ta ei unustanud nende ärahellitatud poega, kes koos oma kahe sõbraga muutis igaveseks ta elu. Ühel päeval kavatseb Jade tagasi tulla ja kätte maksta ning vabastada end hirmust ja võimsast perekonnast, mis võib ta hävitada.

Enda arvamus: Üldiselt sellistes lugudes ei ole suuremat mõtet, kuid selles loos küll oli. Kui palju on olnud selliseid perekondi (ja kui palju on neid ikka veel!) kellest sõltub kogu küla-alevi-linna elu. Tõsi, tihti ei ole need inimesed julmad, vaid kasutavad oma positsiooni isegi headeks eesmärkideks, kuid antud lugu (olgugi, et see polnud tõsieluline) näitas väga hästi, et kunagi ei tohiks lasta sellisel asjal tekkida.
Mind imestas tohutult Jade Sperry sõbranna käitumine. Kas tõepoolest üks teismeline tüdruk ei astu oma sõbranna kaitseks välja lihtsalt armukadedusest, kui kaalul on selline asi nagu vägistamine? Alguses tundus see mulle ebatõenäoline, aga nüüd ma arvan teisiti. See näitab ideaalselt seda, kuidas ilusate ja tarkade inimeste sõbrad ei pruugigi olla nii väga sõbrad, vaid lihtsalt kadedad jooksikud.
Samuti oli huvitav Jade´i ema käitumine, kes näis oma tütart iga asja eest vihkavat ja eelistas just sellist elukorraldust, mida ma kõige enam vihkan.
Armastuse sisse toomine oli ehk natukene liig. Mõnesmõttes see pehmendas kogu depressiivsust ja pani kaasa elama, aga see mõjus kuidagi... liiga hästi ja ebareaalset. Siiski ütleksin, et mulle vist ikkagi meeldis, et Jade nö juhuslikult kedagi huvitavat kohtas.
Lõpp tuli ka liiga kiiresti. Kui kogu raamat oli üldiselt üsna veniv, siis lahendus loole oli paar lehekülge pikk ja sisaldas endas tähtsaid ütlusi ja sügavamõttelist teksti, millega kurikaelad justkui muuseas nõustusid.
Mulle meeldib mõelda, et tegelikult Patchettid ei andnud alla, vaid ootavad (kuskil teises raamatus) ikka veel võimalust Jade´le koht kätte näidata, sest nii tunduks kogu lugu algusest lõpuni põnevam ja usutavam.
Üldiselt oli raamat põnev ja kiiresti loetav, kuid midagi jäi minu jaoks siiski puudu.

Hinnang: 7/10



No comments:

Post a Comment