Tuesday, September 13, 2011

"Sofie maailm" - Jostein Gaarder


62.

Pealkiri: "Sofie maailm"

Autor: Jostein Gaarder

Leheküljed: 479

Sisu: Sofie Amundsen leiab postkastist margita, templita ja saatja nimeta kirja, kus seisab ainult üks küsimus KES SA OLED?
Aga see on alles algus. Kirjale järgneb veel palju teisi ja nendest kujuneb terve filosoofiakursus. Kuid kummalisest kirjavahetusest kerkib üles ka muid müsteeriume. Kes on näiteks Hilde Moller Knag?

Katkendid:

"Kas pole imelik, et ta ei tea, kes ta on? Kas pole tobe seegi, et ta ei saanud oma välimust ise määrata? See oli talle lihtsalt kandikuga kätte toodud. Sõpru ehk veel saab valida, aga iseennast ta küll polnud valinud. Ta polnud valinud isegi seda, et temast saab inimene."

lk 13

 "Kas me mitte just selliseid küsimusi esitades ei tunne, et elame? Pealegi on alati nii olnud, et ülimatele küsimustele vastust otsides on inimkond leidnud selgeid ja lõplikke vastuseid hulgale teistele küsimustele. Teadus ja tehnika sündisid inimese filosoofilistest mõtisklustest. Lõppude lõpuks, kas ei viinud inimese juurdlemine olemise üle inimesed Kuule?"
lk 407

"Sartre rõhutab just seda, et inimene ei tohi iialgi vältida vastutust oma tegude eest. Seepärast ei saa me ka vastutusest oma valikute ees kõrvale hoida, väites, et me "peame" tööle minema või et "peame" järgima teatavaid kodanlikke elumudeleid. Inimesest, kes niiviisi anonüümsesse massi peitu poeb, saab vaid isikupäratu massiinimene. Ta põgeneb iseenda eest eluvaledesse. Kuid inimese vabadus kohustab meid endast midagi tegema, eksisteerima "autentselt", ehtsalt."
lk 402-403

Enda arvamus: Lugemine läks suhteliselt aeglaselt, sest koguaeg tuleb kõvasti kaasa mõelda ja üldse üritasin ma otsustada, kas ma olen mingi asjaga nõus või ei.
Raamat räägib siis põhiliselt filosoofia ajaloost ning seda mitte üldsegi "kuivalt", vaid asi on tehtud vägagi huvitavaks ning sobib lugeda minu meelest nii teismelistel kui ka täiskasvanutel ja teadmisi ning mõtlemisainet saab siit ikka tohutult.
Peaks mainima ehk seda, et raamat on kergelt öeldes hulluks ajav ja vahepeal viskas mul küll errori ette, aga tuleb olla kannatlik ja kindlasti on kasuks see, kui on ikka endal ka mingisugused teooriad maailma tekkimise kohta ja teiste filosoofiliste küsimuste kohta.

Hinnang: 10/10


No comments:

Post a Comment