Friday, May 20, 2011

"Sündmused, mis vapustasid maailma" - Guido Ilves

23.

Pealkiri: "Sündmused, mis vapustasid maailma"

Autor: Guido Ilves

Leheküljed:
429

Sisu:
Kuni 1963. aastani panid tuumarelva omavad riigid toime 562 tuumaplahvatust atmosfääris.Terve põlvkond kasvas üles kõrgendatud radiatsiooni tingimustes. Usa-s ja N. Liidus kasutati kümneid tuhandeid sõdureid katsejänestena, et uurida radioaktiise kiirguse mõju inimese organismile. Maapealsete katseplahvatuste ajal pidid sõdurid viibima plahvatuse keskmest kaugusel, mis seadis ohtu nende elu ja tervise, pärast aga sunniti marssima plahvatuse epitsentrisse.
Õigusemõistmise ajalugu on läbi aegade olnud julm. Keskajal hukkasid surmamõistetu elukutselised timukad, kusjuures hukatava surm pidi sageli olema aeglane ja piinarikas. Kuigi keskajal oli timukas üks tähtsamaid ühiskonnaliikmeid, põlati teda selle ametiga kaasnevate õuduste tõttu. Läbi sajandite on timukas olnud lausa müstiline figuur. Pole ime, et timuka amet on olnud seotud maagia ja salapäraste müütidega.
Läbi aega on poliitilistel, religioossetel või muudel põhjustel tapetud tähtsaid isikuid. Praegusel ajal on monarhide asemel demokraatlikult valitud peaministrid ja presidendid, kuid sellest hoolimata leidub ikka ja jälle rahuolematuid kodanikke, kes riigipead türanniks pidades üritavad atentaadiga maailma paremaks muuta.
N. Liidu lagunemine tuli kõigile välismaistele vaatlejatele ja isegi luureagentuuride bossidele üllatusena. Eksisid ka need, kes hoiatasid, et N. Liidu lagunemine võib kaasa tuua tohutut verevalamise. Need jõud, kes olid huvitatud N. Liidu säilitamisest iga hinna eest, jäid aga sõna otseses mõttes ajale jalgu.


Enda arvamus: Hästi palju sõda, N. Liitu ja poliitikat. Sellepärast natuke pettusin, sest tõepoolest suurem osa sündmuseid, mis siis nö maailma vapustasid olid seotud poliitika ja sõjaga. Samas oli väga huvitav viimane osa ("Skandaalid ja afäärid") ja ka tuumakatsetuste osa. Samas ma arvan, et väga palju nendest sündmustest ei ole siiski nii suured asjad, et oleksid kuidagi maailma vapustanud.

Hinnang: 8/10

No comments:

Post a Comment